آچار ها چه کاربردی داردند و چند نوع هستند؟
صفر تا صد آچار را بشناسید
آچار، یکی از پر کاربردترین ابزار در کارهای خانگی، کارگاهی و صنعتی است. چند نوع آچار در بازار وجود دارد؟ هر کدام چه تفاوتی با دیگری دارد؟ از هر کدام برای چه کاری استفاده میشود؟ هر آچار چه تاریخچهای دارد؟ مزایا و معایب هر کدام چیست وغیره. آشنایی بهتر با این وسیله، به ما کمک میکند که با آگاهی کامل و با توجه به نیاز خود، در خرید آن دچار اشتباه نشویم. اگر شما هم دوست دارید با این وسیله به طور کامل آشنا شوید و یا قصد خرید یک آچار جدید را دارید، خواندن این مقاله را از دست ندهید. در ادامه میتوانید، هر سؤالی که داشتید از ما بپرسید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهیم. پیش از هر چیزی شما را به مشاهده انواع آچارهای موجود در فروشگاه ابزار ماشین دعوت میکنم.
آچار چیست؟
اگر به صورت کلی بخواهیم تعریف کنیم، آچار به وسیلهای گفته میشود که برای شل یا سفت کردن انواع مهرهها مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما اگر به صورت فیزیکی در نظر بگیریم آچار نوعی اهرم است که در انتهای خود دهانهای برای گرفتن مهرهها دارد. در بعضی از آچارها میتوان به کمک یک پیچ، اندازه دهانه را تغییر داد. این قابلیت به ما کمک میکند که بتوانیم با پیچ و مهرههای مختلف یا حتی غیر استاندارد کار کنیم. در ادامه بیشتر درباره این آچار توضیح خواهیم داد.
آچارها از چه جنسی ساخته میشوند؟
آچارها، مانند خیلی از ابزارهای دیگر، از متریالی ساخته میشود که در برابر شکستن، تخریب و خوردگی مقاومت خیلی بالایی داشته باشد. مقاومت بیشتر ابزار نشان دهنده بافت فلزی بهتر و جنس مرغوبتر یک ابزار است. بهترین فلزی که تاکنون برای ساخت آچارها مورد بهره برداری قرار گرفته، کروم وانادیوم است.
آشنایی با انواع آچار
با وجود گستردگی صنعت ساخت و ساز ابزارها، به طور قطع نمیتوانیم بگوییم که چند آچار وجود دارد ولی در اینجا قصد داریم تعداد پر کاربرد آن را معرفی کنیم.
1.آشنایی با آچار تخت و کاربرد آن
این نوع آچار، ساختاری یک تکه دارد که دهانه آن به شکل u یا c میباشد. ممکن است یک سر یا دو سر آن دارای دهانه باشد. اگر دو سر آن u شکل باشد، در اصطلاح به آن آچاردوسرتخت گفته میشود. طراحی این آچارها به گونهای است که با دسته یا اهرم آچار زاویه حدودا 15 درجه می سازد. از آچارتخت، برای باز کردن پیچهایی استفاده میشود که قالباً به صورت چند ضلعی هستند و دهانه آچار به پیچ درگیر میشود.
آچارهای سرتخت بیشتر در مواقعی استفاده میشود که هنگام تعمیر یا ساخت دستگاه، دست اپراتور، فضای کافی برای چرخش را ندارد و در هر دفعه فقط مقداری از پیچ را میتواند باز یا بسته کند.
2.آشنایی با آچارهای رینگی و کاربرد آن:
آچارهای رینگی نیز مانند آچارهای سر تخت، شکلی یک پارچه دارد. تنها تفاوت این دو آچار، این است که دهانه آچاررینگی به جای اینکه به صورت u یا c شکل باشد، به صورت حلقه است. آچارهای رینگی هم مثل آچارسرتخت میتواند دو سر رینگی یا یک سر رینگی باشد. آچاررینگی دو سر، دارای دو حلقه در دو طرف هستند.
کاربرد آچاررینگی هم مانند شکل آن، شبیه آچارتخت بوده و تنها تفاوت آن در شرایط استفاده از آن است. در مواقعی از این نوع آچار استفاده میشود که اپراتور، توان چرخش آچار به همه جهات را به راحتی داشته باشد. گاهی بر اثر گذر زمان و فرسودگی، پیچ و مهره به شدت به سطح دستگاه میچسبد. در این زمان، استفاده از آچاررینگی بهترین گزینه برای استفاده است. داخل حلقه های آچاررینگی، شکلی شش ضلعی یا هشت ضلعی دارند که شکل هشت ضلعی آن، برای مهرههای مربعی کاربرد دارد.
بعضی از آچارهای رینگی، همان طور که در شکل نیز مشاهده میشود، طوری طراحی شدهاند که دارای دستههای خمیده هستند. این شکل از آچار کمک میکند که در باز و بسته کردن پیچ و مهرهها ضربه و خراش کمتری به سطح دستگاه وارد شود.
3.آشنایی با آچار ترکیبی یا آچار یک سر تخت و یک سر رینگی و کاربرد آن:
همان طور که از اسمش هم پیداست، این آچار به گونهای طراحی شده که شما میتوانید هر دو نوع آچار رینگی و تخت را با هم در اختیار داشته باشید. به صورتی که یک سر آن حلقه و سر دیگر آن u شکل است. هر دو سر این آچار فقط برای یک سایز پیچ طراحی شده است؛ یعنی شما میتوانید با هر دو سر فقط یک سایز از پیچ و مهره را ببندید.
4. آشنایی با آچار بکس و کاربرد آن:
آچارِ بکس هم مانند دو آچار دیگر، یک اهرم یا دسته دارد ولی مانند نمونه های قبلی یک پارچه نیست. این ابزار، سریهای غیر متصلی دارد که معمولا به شکل استوانهای هستند. این سریها کاملاً روی پیچ را میپوشانند و پیچ را درگیر میکنند. در انتهای دسته آچاربکس، یک زبانه مکعب شکل تعبیه شده است که این زبانه داخل سر پیچها گیر داده شده و عمل پیچیدن را راحتتر میکند.
یکی از مزایای آچارهای بکس این است که شما در حین کار کردن میتوانید سری را از دسته جدا و سری دیگری به دسته متصل کنید و پیچ دیگری را بپیچید. سریهای آچاربکس، به صورت چهارگوش، شش گوش، هشت گوش و حتی دوازده گوش بوده، در سایزهای مختلف طراحی شده و به صورت استوانهای است. این آچار برای محلهایی که امکان چرخش آچارهای معمولی وجود ندارد، بسیار مناسب هستند.
این آچارها انواع مختلفی دارند که به عنوان مثال میتوان به آچاربکس 3 پر اشاره کرد.
5.آشنایی با آچار آلن و کاربرد آن:
آچارآلن، به صورت یک میله L یا T شکل بوده که سطح مقطع شش ضلعی دارد و مخصوص مهره های آلن هستند. این وسیله، از لحاظ ظاهری با آچارهای دیگر متفاوت بوده و دارای حفرههای شش ضلعی هستند. از انواع این آچارها میتوان به آچارهای آلن مشتی، آچارهای آلن ستارهای، آچارهای آلن تا شو، آچارهای آلن چاقویی و غیره اشاره کرد.
6. آشنایی با آچار جغجغهای و کاربرد آن:
این آچارها در شکلهای مختلفی ساخته میشود. بعضی از آنها مثل آچارتخت یا رینگی یک پارچه هستند و بعضی دیگر مانند آچارهای بکس، دارای دسته و سریهای مختلف است. برخی از شرکتهای سازنده این ابزار، با ترکیب آچاربکس و آچارهای جغجغه ای ابزار فوالعاده کارآمدی را طراحی کردند؛ به صورتی که شما سریهای ساده یا جغجغهای را در یک آچار، به صورت همزمان در اختیار دارید و به وسیله آن میتوانید طیف وسیعی از پیچها را بپیچانید.
تفاوت این ابزار با آچارهای رینگی این است که در هنگام استفاده از آچارهای رینگی شما مجبورید آچار را برداشته و دوباره روی مهره بگذارید؛ ولی در این آچارها برای هر بار چرخاندن آچار بر روی مهره، نیازی نیست که این کار را انجام دهید. آچارجغجغهای به شما این امکان را میدهد که مهره را پیوسته و با سرعت بیشتری باز و بسته کنید. جالب است که بدانید اسم این آچارها از روی صدایی که معمولاً هنگام چرخاندن از خود تولید میکند گرفته شده یعنی صدای جغجغه.
7.آشنایی با آچارهای چرخ و کاربرد آن:
اغلب، این نوع آچارها در صندوق عقب هر ماشینی دیده میشود و وجود آن بسیار لازم است. این ابزار به شکل دو اهرم که به صورت ضربدری روی هم قرار گرفتهاند، ساخته میشود. سر هر دو اهرم به شکل استوانه توخالی بوده و روی پیچ قرار میگیرد. از آچارهای چرخ، برای باز و بسته کردن پیچهای چرخ اتومبیل استفاده میکنند.
8.آشنایی با آچارهای فرانسه و کاربرد آن:
آچارهای فرانسه یکی از پرکاربردترین و معمولترین نوع آچارهاست که معمولاً در هر جعبه ابزاری یافت میشود. این آچارها، به خاطر نوع طراحیش، یکی از محبوبترین آچارهاست. آچارفرانسه، ظاهری شبیه یک آچار سر تخت دارد ولی دارای یک فک ثابت و یک فک متحرک است. فک متحرک آن توسط پیچی که در سر تختش تعبیه شده قابل تنظیم است. شما با این آچارها، میتوانید طیف وسیعی از مهرهها را بچرخانید و به شما این امکان را میدهد که به جای حمل یک کیف پر از آچارهای مختلف، از این ابزار استفاده کنید. جنس آچارهای فرانسه از فولاد کروم وانادیوم است، اما در بازار مدلهایی از جنس تیتانیوم که سبکتر و مقاومتر است نیز یافت میشود. آچارهای فرانسه معایبی هم دارند که باعث میشود به آچارهای دیگری را در جعبه ابزارمان نیاز داشته باشیم؛ به عنوان مثال:
1- آچارهای فرانسه به خاطر نوع ساختی که دارد کمی سنگینتر از آچارهای دیگر بوده و ممکن است در هر جایی مورد استفاده قرار نگیرد. در این موارد بهتر است آچارهای کوچکتر و مناسبتری استفاده شود.
2- دهانه این ابزار تا حد خاصی باز و بسته میشود؛ به همین دلیل ممکن است برای همه پیچها مناسب نباشند.
3- این آچار گاهی باعث خورده شدن پیچ ها میشود.
4- گاهی ممکن است در حین کار از دست در برود و به شدت به دست آسیب برساند. برای همین است که در بین آچارها به “آچارهای دست خوردکن” هم معروف است. به همین دلیل، در مواقع استفاده از آن، باید دقت لازم را داشته باشیم.
جالب است بدانید که گرچه این آچارها در اسمش منصوب به کشور فرانسه باشد، اما در واقع، اولین بار توسط یک انگلیسی در سال 1842 ساخته شد و طی سالها فرایند تکمیل آن شکل گرفت تا اینکه در سال 1891 یک سوئدی آن را به شکل فعلی ساخت.
9.آشنایی با آچارهای شلاقی و کاربرد آن:
آچار شلاقی، در انگلیسی به آچارمیمون (monkey wrench) معروف است. این وسیله، یک آچار قابل تنظیم، درست شبیه آچارهای فرانسه بوده و بیشترین کاربرد را در صنایع لوله کشی دارد. آچارهای شلاقی، بیشتر بر روی لولههای فلزی کاربرد دارد. لولههایی مثل لوله آهن سیاه و گالوانیزه که به عنوان لولههای رگه دار هم معروف هستند. این آچار دارای دو گیره قابل تنظیم، برای گرفتن لوله است و طوری بر روی لوله محکم میشود که هنگام کار لوله به هیچ وجه تکان نخورد. آچار شلاقی در انواع و سایزهای مختلف تولید می شود. جنس آن از فلز آهن یا آلومینیوم است. آچار شلاقی انواع مختلفی دارد، همچون: آچارهای شلاقی مستقیم، آچارهای لوله گیر تسمهای، آچارهای لوله گیر زنجیرهای، آچارهای لوله گیر قدرت مرکب، آچارهای شلاقی آفست،آچارهای شلاقی انتهایی و غیره.
10.آشنایی آچار کلاغی و کاربرد آن
این آچار، شکلی انبری طور دارد. این ابزار، دو آرواره دارد که یکی از آنها در طول دسته حرکت میکند. از این وسیله برای باز باز و بسته کردن لولهها، پیچ و مهرهها و دیگر وسایل استفاده میشود.
تاریخچه آچارها:
در اینجا نگاهی کلی به تاریخچه اختراع چند آچار می اندازیم:
گفته شده است که قدمت آچارها به قرن 15 میلادی بر میگردد. اگر بخواهیم به منابع مختلف رجوع کنیم در طول تاریخ صنعتی جهان، افراد مختلفی انواع آچار را به ثبت رساندند. در ادامه قصد دارد به تاریخچه اختراع دو آچار مهم، بپردازیم:
تاریخچه آچار میمون:
در مراجع مختلفی آمده است که چارلز مانکی در حدود سال 1858 آچارمیمون را اختراع کرد؛ ولی وقتی شروع به بررسی تاریخچه این وسیله میکنیم، متوجه میشویم که این اصطلاح کاملا مبهم است؛ زیرا تعداد زیادی آچار مختلف وجود داشت که در طول تاریخ به آنها “آچار میمون” گفته میشد. به عنوان مثال، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد حداقل برخی از افراد آچار کالسکه را قبل از اینکه آچار میمون مدرن اختراع شود، به این نام صدا میکردند. این سردرگمی مسلماً ردیابی تاریخچه ابزار واقعی را دشوار می کند. وقتی به اسناد تاریخی نگاه میکنید، هرگز نمیتوانید بفهمید که صحبت از کدام ابزار است. در بعضی از زمانها، حتی به نظر میرسید که این نام به دستهای از ابزارهای دیگر اشاره دارد. به همین دلیل، انتخاب مخترع واقعی تقریباً غیرممکن است.
تاریخچه آچار جغجغهای
- رابرت اوون ، جونیور (1881 – 1956) آچار جغجغهای را اختراع کرد و حق ثبت اختراع آن را در 9 سپتامبر 1913 دریافت نمود.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم که پرکاربردترین آچارها را برای شما معرفی کنیم. تعداد واقعی آچارها بسیار زیاد است و با توجه به نیاز بیشتر، روز به روز به تعداد آن افزوده میشود. امروزه هر خانهای حداقل به یک آچار نیاز دارد چه برسد به کارگاهها، کارخانهها یا مکانهای دیگر. با خواندن این مقاله، میتوانم این اطمینان را به شما بدهم که آگاهی کاملی از این ابزار دارید و میتوانید با توجه به نیاز خود، نوع مناسبی را انتخاب کنید. در کنار همه موارد بالا، این بسیار اهمیت دارد که ابزار خود را از چه جایی تهیه میکنید. شما باید این ابزار را از یک فروشگاه مطمئن تهیه کنید. فروشگاه ابزار ماشین، بهترین گزینه برای خرید ابزار مورد نیازتان است. ما همواره در تلاشیم تا بهترین تجربه خرید اینترنتی را برای شما رقم بزنیم.