کنیتکس پاش چیست؟ انواع مختلف کنیتکس پاشها چه فرقی با هم دارند؟

کنیتکس چیست؟ از کنیتکس پاش چه استفادههای میشود؟ کنیتکس بادی بهتر است یا کنیتکس برقی یا شارژی؟ آیا از این ابزار در کارهای خانگی هم استفاده میشود؟ در این مقاله به طور کامل درباره انواع کنیتکس و خصوصیات هر کدام، اطلاعات زیادی به دست خواهیم آورد. پس در ادامه همراه ما باشید و در صورت داشتن هر گونه سؤال یا نظر، آن را با ما در میان بگذارید.
آشنایی با کنیتکس
حال که وارد این صفحه شدهاید، احتمالاً با کنیتکس آشنایی دارید؛ اما برای شروع، بگذارید یک تعریف ساده و کوتاه از آن داشته باشیم. کنیتکس (Kenitex) یک نوع رنگ است که خصوصیات ویژهاش، آن را از دیگر رنگها جدا کرده است. مثلاً میتواند بخار آب را از خود عبور دهد و به اصطلاح جلوی نفس کشیدن دیوار را نگیرد، انعطافپذیر است، مقاومت زیادی دارد، تا جای ممکن ترک بر نمیدارد، زیبایی چشمگیری دارد و غیره.
رنگهای کنیتکس، کاربرد بسیار زیادی دارد. این رنگ در همه جا کاربرد دارد؛ از سازههای خشن مانند انواع سازههای سنگی، بتنی، گچی، سیمانی و غیره مثل تونلها بگیرید تا برای فضاهایی که زیبایی و ظرافت، حرف اول را میزند؛ جاهایی مانند دکوراسیون داخلی و نمای خارجی خانهها و رنگ آمیزی هنرمندانه و ظریف روی چوب، ایرانیت، پلاستیک و فلزات. حال که تا حدی با اهمیت کنیتکس آشنا شدید، وقت آن است اه اصل ماجرا بپردازیم.
کنیتکس پاش چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
در شکل زیر یکی از انواع کنیتکس پاش را مشاهده میکنید.

کنیتکس پاشها معمولاً دارای سه قسمت بدنه و ماشه (قسمت تفنگی)، یک محفظه برای نگهداری رنگ و یک نازل برای پاشش رنگ است. کنیتکس پاشها به اسمهایی مانند پیستوله و رنگ پاش هم شناخته میشود.
یک کنیتکس پاش دقیقاً مانند اسپریهای رنگ عمل میکنند، با این تفاوت که اسپریهای رنگ، حجم بسیار کمی دارند و برای کارهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. پیستولهها، با حضور خود، صنعت رنگ آمیزی ساختمانها را تحول روبرو کردند و به میزان زیادی سرعت آن را افزایش دادند. سرعت و کیفیت رنگ آمیزی با پیستوله، با برس یا غلطک قابل مقایسه نیست. کار با برس رنگ آمیزی مشکلاتی هم داشت؛ مثلاً هنگام کار با برس، احتمال برداشتن مقدار زیادی رنگ وجود داشت که این باعث چکه کردن رنگ روی دیوار میکرد، با کم برداشتن رنگ، مجبور به دوباره کاری میشدید؛ اما با کنیتکس پاش ، رنگ به صورت یکنواخت روی سطح مورد نظر پخش میشود و نتیجه بسیار بهتری به دست خواهد آمد. پیستولهها علاوه بر رنک، قابلیت پاشش روغن جلا، ضد زنگ، جوهر و… را دارد.
انواع کنیتکس پاش بر اساس منبع انرژی
پیستوله به طور کلی به سه نوع برقی، بادی و شارژی تقسیم میشوند:
کنیتکس پاش برقی:
این کنیتکس پاشها به کمک یک موتور، در محفظه، مقداری هوا و رنگ را مخلوط کرده و سپس به بیرون پرتاب میکند. کنیتکس پاش برقی، برای کارهای سبک خانگی بسیار مناسب هستند.
بهتر است قبل از کار با دستگاه رنگ پاش برقی باید کارهای زیر را انجام دهید:
- باید از یکنواخت بودن رنگ و نبودن هیچ ذرهای در آن، مطمئن شوید.
- باید رنگ را تا میزان مشخصی رقیق کنید. برای برای تعیین میزان غلظت رنگ، میتوانید از قیف رقیق سازی کمک بگیرید. این قیفها با کمک زمان تخلیه شدن مایع، غلظت آن را مشخص میکنند.

کنیتکس پاش بادی:
این کنیتکسها، برای کار کردن به یک کمپرسور نیاز دارند. این پیستولهها، معمولاً با چند ابزار دیگر فروخته میشوند؛ یک آچار برای باز و بسته کردن قطعات، یک فرچه برای تمیز کردن قطعات و یک فیلتر در محل اتصال دستگاه به لوله کمپرسور. یکی از موارد مهم، در استفاده از کنیتکس پاشهای بادی، تمیز کردن آن است. به عبارتی دیگر بهتر است بعد از هر بار استفاده از پیستولههای بادی، به کمک آچار، قطعات آن را باز کرده و با استفاده از فرچه، آن را خوبی تمیز کنید، فیلتر هم از ورود ذرات ریز و درشت به درون پیستوله جلوگیری میکند. این پیستولهها به دو نوع حرفهای ( برای کارهای کارگاهی) و خانگی تقسیم بندی میشوند. اگر نقاش ساختمان هستید یا بدنه اتومبیلها را رنگ میکنید، پیستولههای بادی، بهترین گزینه برای شما هستند.
کنیتکس پاش شارژی:
این پیستولهها مانند پیستولههای برقی هستند اما میتوانند انرژی را در خود ذخیره کنند و به همین دلیل کار با آنها راحتتر است. البته این پیستوله، برای کارهای کوچک و سبک مناسب است و به هیچ عنوان به درد کارهای بزرگ نمیخورد.
انواع کنیتکس پاش بر اساس سیستم رنگ پاشی:
کنیتکسها، با توجه سیستمی که برای رنگ پاشی دارند، به سه دسته تقسیم میشوند:
- کنیتکس با رنگ پاشی ثقلی (Gravity feed spraying)
- کنیتکس با رنگ پاشی سیفونی (Siphon spraying)
- کنیتکس با اسپری تحت فشار (Pressure feed spraying)
در ادامه با هر کدام از آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
کنیتکس پاشهای ثقلی (Gravity feed spraying):
در این مدل کنیتکس پاش، مخزن رنگ روی بدنه وجود دارد. این دستگاه، به کمک نیروی جاذبه زمین و مکش هوا کار میکند. کنیتکس پاش ثقلی نسبت به کنیتکس پاش سیفونی به مقدار کمتری از هوای فشرده نیاز دارد؛ در نتیجه برای استفاده از این دستگاه به یک کمپرسور هوای کوچکتر احتیاج پیدا خواهید کرد.
مخزن این دستگاه، دارای زاویه 45 درجهای است و این خصوصیت کار بار آن را برای رنگ کردن سطوح عمودی و افقی مناسبتر کرده است. بیشترین استفاده از این کنیتکس پاش برای رنگ آمیزی چوب و بدنه خودروهاست.
کنیتکس پاشهای سیفونی (Siphon spraying):
در این مدل از کنیتکس پاش، مخزن در زیر پیستوله کنیتکس پاش قرار دارد. ساختمان این پیستوه به گونهای است که باعث میشود مقدار زیادی هوا از یک مجرای کوچک عبور کرده و حالت مکش ایجاد کند و از این طریق پاشش انجام میشود.
کنیتکس پاشهای با سیستم اسپری تحت فشار (Pressure feed spraying):
در این دستگاه، فشار هوای زیاد، باعث بالا رفتن رنگ از لوله و پاشش آن میشود. این دستگاه در کارهای بزرگ و وسیع مورد استفاده قرار میگیرد. کنیتکس پاشها با سیستم تحت فشار، خود به دو گروه تقسیم بندی میشود.
- مخزن متصل به پیستوله: در این ابزار مانند دیگر پیستولهها، محفظه به بدنه متصل است.
- مخزن جدا از پیستوله: در این کنیتکس پاش ها، مخزن رنگ از تفنگ پیستوله جدا است. در این دستگاهها مقداری هوای فشرده وارد مخزن رنگ شده و با تحت فشار قرار دادن رنگ، آن را یه لوله خروجی میکشاند. این نوع پیستوله، دو مزیت بزرگ دارد:
اول اینکه، حجم بالای مخزن رنگ این پیستوله، باعث کاهش دفعات پر کردن مخزن میشود و سرعت کار را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
همچنین، نبودن مخزن رنگ، روی پیستوله وزن آن را به میزان زیادی کاهش میدهد. به عبارتی دیگر، کاربر وزن کمتری را هنگام کار احساس خواهد کرد و آزادی عمل بیشتری خواهد داشت.
آشنایی با انواع کنیتکس پاش ها بر اساس کاربرد
پیستولههای HVLP
این پیستولهها، علی رغم حجم زیاد به فشار کمی نیاز دارند؛ در حالیکه کنیتکسهای معمولی، حجم کم و فشار زیادی برای کار کردن دارند. در کنیتکسهای معمولی، اغلب بیش از نیمی از رنگها تلف میشوند، این مشکل در کنیتکسهای HVLP وجود ندارد. اگر بخواهم به صورت دقیقتر و با اعداد و ارقام صحبت کنم، کنیتکسهای معمولی، 60 تا 80 درصد اتلاف داشتند که این مقدار در کنیتکسهای HVLP، به 35 الی 10 درصد رسیده است.

کنیتکسهایی با سیستم پاشش بدون هوای فشرده
این پیستولهها به جای کمپرسور به یک پمپ نیاز دارند. پمپهای این نوع کنیتکس پاش ها، در محیطهای کارخانهای و صنعتی، در خارج از دستگاه قرار دارد اما پمپ کنیتکس پاشهای خانگی، در داخل خود پیستوله قرار دارد.
مزیت کنیتکسهای air less یا بدون هوای فشرده
- به دلیل نبود کمپرسور، در این کنیتکس پاش، هیچ هوایی با رنگ ترکیب نمیشود؛ بنابراین رنگ حاصل از این دستگاه خالص بوده و فاقد حباب است.
- در کنیتکسهای ایرلس، هدر رفت رنگ به اندازه 30 درصد کمتر از پیستولههای معمولیای است که با هوای فشرده کار میکنند.
- رنگی که در این کنیتکسها مورد استفاده قرار میگیرند، از غلظت بیشتری برخوردارند و این باعث میشود، لاید ضخیمتری از رنگ بر روی سطح مورد نظر بنشیند؛ یعنی لازم نیست برای پوشانندگی بیشتر، دوباره سطح مورد نظر را رنگ کنید.
- این کنیتکسها، دارای محفظه رنگ نیستند و به صورت مستقیم از سطل رنگ، تغذیه میکنند. پس وزن پیستوله بسیار سبکتر خواهد بود و راحتتر میتوان آن را حرکت داد.
ایربراشها (Airbrush)
این دستگاه که به عنوان قلم رنگ پاش هم شناخته میشود، یک پیستوله بسیار کوچک و باریک است که برای کارهای بسیار ظریف مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه، دارای یک محفظه رنگ، به حجم 14 تا 28 گرم است که در زیر پیستوله قرار دارد و برای رنگ آمیزی سطوح کوچک و باریک، تابلو نویسی، آرایشگری (طراحی روی بدن و برنزه کردن بدن) و هر جایی که نیاز به ظرافت بیشتری است، استفاده میشود.
سایه پاشها
سایه کاری، یکی نوع از رنگ آمیزی است اما نه مانند آن. از این کار برای دادن جلوه و زیبایی بیشتر به سطح کار مورد استفاده قرار میگیرد. این کار در نجاری، در ساخت و ساز درب و برخی وسایل تزئینی به شدت رایج است. این کنیتکس پاش ، از ایر براش، بزرگتر بوده و برای رنگ آمیزی سطوح کوچک هم استفاده میشود.
علاوه بر کنیتکس پاشهای نام برده، کنیتکسهای دیگری، مانند کنیتکس قیر پاش یا گازوئیل پاش هم وجود دارد که برای پاشش گازوئیل، کریس، روغن و قیر استفاده میشود.
نتیجه گیری
اگر رنگ آمیزی تمام یا بخشی از شغل شما است یا اگر دوست دارید دیوارهای خانه خودتان را رنگ کنید، برای راحتی خودتان، داشتن سرعت بیشتر و گرفتن نتیجه بهتر به یک کنیتکس پاش نیاز خواهید داشت. در این مقاله با همه کنیتکس پاشها و خصوصیات آنها آشنا شدید. در مقالههای بعدی به صورت مفصلتر درباره این ابزار مفید، صحبت خواهیم کرد. حال اگر قصد خرید یک کنیتکس پاش یا پیستوله را دارید، به صفحه فروشگاهی ماشین ابزار مراجعه کرده، قیمت و خصوصیات انواع کنیتکس پاش را با هم مقایسه کنید و در صورت دلخواه، با زدن چند گزینه خرید خود را نهایی کنید.